Türk kızlar ve cinsel hijyen - Türkiye'de genç kızlar cinsellik ve regl - Psikolog Ebru Ilıcalı bilgilendiriyor

Yedi ülkede yapılan cinsel hijyen araştırmasına göre Türkiye'de genç kızlar için en güvenilir birinci kaynak anneler olurken, Brezilya'da arkadaşlar, Hindistan'da ise basın ön planda. Araştırmayı düzenleyen Kotex Pazarlama Müdürü Alkım Aytaman, Avustralya, Brezilya, Kore, Hindistan, Rusya, Türkiye ve ABD'de yapılan araştırmada genital bakım ile ilgili alışkanlık ve davranışlarını etkileyen kültürel perspektiflerin neler olduğu incelendiğini söyledi.

Aytaman, 'Sonuçlara göre Avustralya, Brezilya, Rusya ve ABD'deki kadınların cinsellik, regl, menopoz ve diğer kadınlar ile ilgili konulardaki tutum ve yaklaşımları bakımından daha açık görüşlü olduğu ortaya çıkarken Türkiye, Hindistan ve Kore'deki kadınların genital bakım konusunda açık tartışmalara girmekten kaçındığı belirlenmiş' dedi. Aytaman, Türkiye ile ilgili sonuçları, 'Cinsel bakım hijyeni için en güvenilir birinci kaynak anneler, ikinci kaynak ise arkadaşlar. Türkiye'deki kadınlar, kişisel kaynaklardan sonra TV, internet, dergiler ve doktorlara yöneliyor' sözleriyle anlattı.

Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden Uzman Klinik Psikolog Ebru Ilıcalı, 'Türkiye'deki çalışmaların büyük bölümü, özellikle de 16 yaşına kadar anne-kız ya da anne-oğul ilişkisinin de son derece güçlü olduğunu ortaya koymakta. Dolayısıyla, ergenlik dönemine girişte annenin yaklaşımı ergenin gelişimi üzerinde son derece önemli bir etkiye sahip' diye konuştu. Kaynak: Akşam Gazetesi